Eikenprocessierups bij Were Di

Beste Weredianen

De eikenprocessierups is helaas nu ook op ons terrein in veel eiken aanwezig. In de afgelopen weken zag het er naar uit dat de overlast beperkt zou blijven. Door de weersituatie is dit beeld veranderd.

Het bestrijden van het beestje is ingewikkeld omdat je moeilijk bij de nesten kunt komen. Bedrijven in de regio die de rups effectief kunnen bestrijden zijn aankomende weken volledig volgeboekt. Het is nu dus vooral zorg dat je niet in aanraking komt met de haartjes van de rups. Het advies is om niet onder de eiken of tegen de stam te gaan zitten. Als je rupsen ziet, blijf er dan vanaf. De haartjes van de rups die jeuk veroorzaken laat de rups los als hij bedreigd wordt. Zolang het beest in de boom zit is er weinig aan de hand. Ben je wel in aanraking gekomen met de haren van de rupsen probeer dan niet te krabben maar je huid met water te wassen. Vervolgens helpt een zachte crème met menthol of Aloe Vera.

   

Sinds 2003 is de rups aan z’n opmars in Nederland begonnen. We zullen er de aankomende jaren vaker mee te maken krijgen. In het najaar starten we preventieve acties om het beestje op een natuurlijke manier te bestrijden zodat de overlast volgende jaren beperkt wordt.

Deel via:

Sponsors & partners