Vrijwilligers


Vrijwilliger bij Were Di Tilburg, wat houdt dat in?

Een vereniging als Were Di wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. Dat is immers de essentie van een vereniging. Gezamenlijk maken we ons hard voor hetzelfde doel; veilig en prettig sporten in een gezellige omgeving. Om dat mogelijk te maken betaal je een bijdrage in de kosten (lees: contributie). Deze bijdrage is bij lange na niet kostendekkend. Om sporten betaalbaar te houden is het belangrijk dat leden zich voor een minimaal aantal uren kosteloos inzetten voor de vereniging.

Binnen Were Di kennen we Verenigingsbeleid, dat onderaan deze pagina te lezen is.

Soorten vrijwilligerswerk

Binnen de hockeyunit onderscheiden we meerdere manieren om je steentje bij te dragen aan de vereniging.

1.     Als bestuur- of commissielid
Deze vrijwilligers nemen voor een onbepaalde periode een taak op zich. Zij komen regelmatig bij elkaar voor overleg en regelen voor ‘hun’ commissie alle werkzaamheden. De hockeyunit heeft 1 bestuur en ca. 18 commissies. Voorbeelden hiervan zijn de jeugdcommissie of het wedstrijdsecretariaat.

Klik hier om te zien welke commissies er zijn en wie er zitting in hebben. Vacatures worden hier gepubliceerd.

2.     Als lid van projectgroep
Een projectgroep wordt voor een bepaalde periode in het leven geroepen om een bepaald project van de grond te tillen. Zo’n project heeft een ‘kop en een staart’ en als het project afgerond is, wordt de projectgroep opgeheven. Een voorbeeld van een projectgroep is de inmiddels opgeheven ‘huisstijlcommissie’.

3.     Als coach of trainer
De meeste (jeugd)teams hebben een eigen coach of trainer. Of kiezen hiervoor iemand uit hun midden. De functie van trainer en/of coach is in principe onbetaald*. De (jeugdige) trainers van jeugdteams ontvangen een (kleine) vrijwilligersvergoeding. De trainers van Heren 1 en Dames 1 zijn professionals die ingehuurd worden door Were Di Tilburg.

4.     Als scheidsrechter
Voor iedere hockeywedstrijd worden twee scheidsrechters opgesteld. Deze moet (idealiter) in het bezit zijn van een scheidsrechterskaart. Die kaart kan – na een korte opleiding en een examen – kosteloos behaald worden bij de KNHB. Vanaf de B-leeftijd is dit overigens verplicht! Er is een informele groep op Facebook, Were Di Wisselen genaamd, met daarop oproepen om – al dan niet tegen betaling – te wisselen of te vervangen bij een fluitbeurt. Fluiten is doorgaans een teamverplichting.

5.     Als bar- of keukenvrijwilliger
Were Di Tilburg is zelf uitbater van de horeca op het complex. Dat impliceert dat de bar en de keuken door vrijwilligers bemenst wordt. Op de zaterdagen nemen de ouders van de jeugdleden dit waar. Op de zondagen hebben aangewezen seniorenteams de verplichting de bar en keuken draaiende te houden. Doordeweeks wordt met ‘losse’ vrijwilligers ingevuld o.a. afkomstig uit de tennisunit en jeu-de-boules unit. Je kunt je aanmelden via horeca@wereditilburg.nl.

6.     Diverse andere werkzaamheden
Tot slot zijn er nog diverse andere (incidentele) werkzaamheden, zoals het bemensen van de wedstrijdtafel tijdens de jeugdcompetitie, representatiewerkzaamheden of onderhoud van het terrein (opvegen van bladeren, klein onderhoud). Maar ook andere inzet van kwaliteiten is welkom. Denk aan juridisch advies, administratie, vormgeving, fotografie etc. We doen graag een beroep op jouw speciale talent.

Wil jij je inschrijven als vrijwilliger (coach/trainer/commissielid) zonder lid te zijn, vul dan onderstaand formulier in



Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

We vinden het belangrijk dat Were Di voor iedereen een prettig en veilig sportklimaat biedt en doen er alles aan om dit te realiseren. Toch kunnen er situaties ontstaan waarin sprake is van ongewenst en/of grensoverschrijdend gedrag. We voeren daarom een preventief beleid om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, op te sporen en aan te pakken. Eén maatregel is de oprichting van een vertrouwenscommissie.

Daarnaast moet elke vrijwilliger, betaalde trainer en coaches van 18 jaar en ouder (of in het jaar dat je 18 wordt), die in aanraking komt met de doelgroep jongste jeugd, jeugd, verstandelijk gehandicapten en 18+ teams, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Deze VOG is drie jaar geldig. Kun je geen VOG overleggen dan mag je geen training of coaching geven aan kinderen of mensen met een verstandelijke handicap.

Hoe verkrijg je een VOG?

Een VOG is kosteloos aan te vragen bij de dienst ‘Mijn Justis’. Na de aanvraag door het bestuur van Were Di bij Mijn Justis, ontvang jij zelf een email van Mijn Justis met het verzoek de aanvraag af te ronden. Daarvoor heb je een DiGiD nodig.  Heb je nog geen DiGiD, klik dan hier om te lezen hoe je die kunt aanvragen.

Als de aanvraag  is afgerond, neemt de dienst Justis binnen 8 weken een beslissing. Als uit onderzoek van de dienst Justis blijkt dat de aanvrager in aanraking is geweest met Justitie, gaat de dienst Justis na of dit relevant is voor het doel waarvoor de verklaring is aangevraagd. Als er contact met Justitie is geweest, volgt een gesprek met een bestuurslid om te bekijken of de vrijwilligerstaak voortgezet kan worden. Wanneer je de VOG hebt ontvangen lever je het origineel in bij Karin Emeleer. Uiteraard wordt zeer vertrouwelijk omgegaan met de ontvangen VOG’s.

 

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue
onze hoofdsponsoren
the indian maharadja
flink
the indian maharadja
flink