Vertrouwenscommissie

Were Di wil een veilige vereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met haar of zijn sport: hockeyen. Om hieraan een bijdrage te leveren hebben we een vertrouwenscommissie. De commissie buigt zich over zaken die we met man en macht willen voorkomen, maar die zich soms toch kunnen voordoen. Denk dan aan pesten, conflicten en ruzie, discrimineren en seksuele intimidatie. Dan is het prettig om te weten dat je je verhaal bij iemand kwijt kunt en die je probeert verder te helpen en adviseert bij het vinden van een oplossing.

Voorkomen is beter dan genezen

De vertrouwenscommissie is er ook voor vragen die kunnen spelen vóórdat er problemen zijn. Bij een vertrouwenscommissie kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor trainers, coaches, ouders, begeleiders en teamleden. Daarbij: snel melden, erover praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en ook herhaling kan zo voorkomen worden.

Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenscommissie?

Als je vragen hebt, bijvoorbeeld over situaties die binnen verenigingsverband spelen:

  • Voel je je niet veilig op de club of op het hockeyveld?
  • Is er sprake van machtsmisbruik ?
  • Zijn er signalen van (seksuele) intimidatie?
  • Voel je je bedreigd of gepest?
  • Of doet zich een andersoortige ongewenste situatie voor?

Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscommissie?

Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg en toestemming gebeuren. De gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenscommissie plaatsvinden zijn in principe vertrouwelijk; wel kan er worden besloten om een melding te doen bij het bestuur, al dan niet anoniem.

De activiteiten van de vertrouwenscommissie vallen onder de verantwoording van het hockeybestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de vertrouwenscommissie aan dit bestuur óf er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.

Waar is de vertrouwenscommissie niet voor?

In principe is de vertrouwenscommissie er voor incidenten, vermoedens van incidenten en vragen hier omtrent, die tussen Were Di-leden plaatsvinden of hebben plaatsgevonden of waarbij een relatie is tussen activiteiten binnen Were Di-verband en de betrokkene(n). Bij twijfel: bespreek met de vertrouwenscommissie of je vraag bij hen op de juiste plaats is. De vertrouwenscommissie zal mensen niet persoonlijk opvangen en/of begeleiden. Als er verdere opvang noodzakelijk is zal dit, altijd met toestemming van de betrokkene(n), plaatsvinden buiten Were Di.

Contact

De vertrouwenscommissie is er voor iedereen, van elke leeftijd binnen Were Di. Dus heb je een probleem, aarzel dan niet om contact op te nemen met de vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie bestaat uit: Jacqueline Klerkx en Karin Emeleer. Je kunt hen bereiken via vertrouwenscommissie@wereditilburg.nl.

Jaqueline Klerkx

 

Karin Emeleer

Als er sprake is van seksuele intimidatie, dan kun je ook terecht bij het NOC*NSF meldpunt met eerste vragen, twijfels of om je verhaal te vertellen. Het NOC*NSF meldpunt is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen. Meer informatie is te vinden op: www.nocnsf.nl/vertrouwenspuntsport.

 

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue
onze hoofdsponsoren
the indian maharadja
flink
the indian maharadja
flink